Hogy mik vannak?!

Koncertlátogatásokból levont logikus következtetések. Nagyon tanulságos.

Friss topikok

  • Bukócső Edömér: S aztán a pap... (2013.02.12. 14:58) Ana
  • Toma: @Madafaka: Hát nem... Pesterzsébet (2013.02.08. 15:27) Nemzetközi Béla Nap
  • Madafaka: @Csáp: Csáp bazmeg ez kurvanagy :DDDDDD NB I. :D még mindig röhögök :D (2013.01.05. 12:49) Meet Eszter
  • mocc: ja kérem, volt más opció is a 7végére ha jól tudom :P (2012.12.16. 20:29) Nyugdíjas bál
  • sensimilla1: ha van marlboro man, akkor en letrehozhatom az LD Ladyt? (: (2012.12.15. 11:55) Ágy, Asztal, TV

Linkblog

The speaker is back

Madafaka

2007. november 16. - Budapest, Mentha Terasz
2007. november 17. - Szombathely, Savaria Ifjúság Centrum


So. Szombathellyel annak ellenére nem számoltam már több mint egy hete, hogy még meg is hívtak rá. Ennek fő oka a büdzsévisszaszorítás, de végül a pénteki Masszív hatására az anyagi problémákat félretolva csak megjött a kedvem a dologhoz.

A Mentha Teraszban még sohasem jártam, szemben édesanyámmal, akinek itt volt az osztálytalálkozója. Alapvetően furcsáltam is a dolgot, hogy így télvíz idején hogy lehet egy teraszos bulit csinálni, de aztán kiderült, hogy ez egy pincehelyiség igen szerencsétlen névválasztással, valamint horribilis árakkal, bár épp koktélakció volt, ami 500 forintot kóstál, de azt elvből nem iszom. Történt ugyanis, hogy 2004 nyarán volt szerencsém kijutni a Forma 1 valamely időmérő futamára a Hungaroringre, de nem is ez a lényeg, hanem hogy mindez a VIP szektorban valaósult meg, ahol az ingyen üdítő mellett még ingyen kajához is hozzájutottam (ezáltal megúszva az eseményt kísérő szalmonella járványt, de más okból kifolyólag szifiliszt se kaptam), és itt módomban állt kipróbálni jónéhány alkoholtartalmú koktélt is, amitől csak mértéktelen fogyasztás után rúghat csak be az ember. Soha nem értettem az ínyenceket. Na a teraszon a sör sem volt olcsó. 470 a Gold Fassl és 620 a Pauliner. Egy csúszott csak le.

Amúgy koncertezés szempontból a hely kiváló. A zenekar vígan elfér a színpadon, a hangosítás pont megfelelő és a tánctér is elég nagy egy kellemes dínomdánomhoz. Érthetetlen hát, hogy miért hatalmasodik el újabban a családias hangulat a Masszív klub-bulikon (a Gödör klubot nem számolom ide, mivel klub és klub között is van különbség), én mindenesetre megfelelően jól éreztem magam és még egy gyerekzáras öngyújtó is a kezem ügyébe került.

A nap folyamán még két érdekes eset történt. Az egyik, hogy a West Balkán fizetős volt, a másik meg hogy nyílt egy új hely az Operánál és Chili klub a neve, de a nyitóbulijuk furcsamód zártkörűre sikeredett. Sok sikert a továbbiakban.

December 1-én konccertünk lesz a Filterben. Erre eredetileg a Masszívot hívtam meg, de kommunikációs zavar támadt, úgyhogy még nem tudni, hogy is alakul a dolog.

Másnap reggel (11.30) úgy keltem, hogy mégsincs kedvem menni Szombathelyre, mert mégiscsak három órás az út, de az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó és a 17 10-es IC-vel Süni társaságában le is zötykölődtünk. Tiszta szívemből gyűlölöm az Intercity-t. Az út unalmas, a szék ülésre kényelmetlen, alvásra meg alkalmatlan. Egyszerűen enm értem, hogy hogy merik kötelezővé tenni a helyjegyet. Nyolc óra körül értünk le, ahol Ede fogadott és rövid városnéző kocsikázás keretében megmutatta a templomot, meg a mozit és persze a MŰvHázat, hisz oda mentünk.

Érkezttünkkor épp a Shanti Ska-Tones hangolt, akikről leginkább azt kell tudni, hogy tavaly a dobost szidtam, mint a rossz pénzt, meg hiányoltam a gitárosok mozgását. Na idén mindkét problémám helyre lett téve, viszont sokaltam a zsidó etűdöket. Az idézett beszámolóból kirívik, hogy tavaly itt föllépett a Jah's Warriors is, ami idén elmaradt ugyan, de eleget tettem a bocsánatkérési szándékomnak. Megtudtam, hogy a tavalyi első zenekar (akikről lemaradtam) a Soulbang volt. Így teljesen érthetővé vált a Jani megjelenése.

Második zenekarként a szlovén Siti Hlapci lépett föl, akik egy szám erejéig még italo discot is játszottak. Amúgy a zenekar négy tagú, úgymint dob, gitár, bass, szinti, ének. Ja nem. Öt tagú. Ápropó! A Shantinál egy dologgal nem voltam igazán elégedett, de ez leginkább a hangosítás hibája. Náluk ugyanis a dobos kiegészül egy (fő.. muhaha)kolompossal, de ő nem lett nagyon kihangosítva, szóval csak füleléssel derült ki, hogy tag. A Tizenhét feldolgozásuk annak ellenére sem tetszett, hogy még a Szaszát is fölhívták, viszont a szlovének - a véleményem szerint kétszáz fős közönségnek - fergetegesen jó hangulatot teremtettek, kár hogy vegák. Így a számukra elkészített bableves teljesen híján volt a csülöknek, amit szomorúan konstatáltam. Ennek ellenére két tányérral is befaltam, szóval nagy dícséret Ede anyukájának, mert ez aztán tényleg remek egy étek volt.

A Tizenhét az alkalomra egy 2 órás monstre koncerttel készült, melynek keretében azon túl, hogy voltak régi zenészek, végre újra elhangzott a Rudeboy. Ha másért nem, hát ezért mindenképpen érdemes volt megtenni ezt a három órás utat.

Olyan éjjel háromig lehettünk itt, majd elindult mindenki a maga útjára. Én eleinte Ede és Süni oldalán haladtam, majd olyan fél óra után leváltam tőlük, hogy eljussak a pályaudvarra. A terv az volt, hogy a hatos vonattal jövök vissza Pestre és addig a váróban melegszem. Namost négyre értem oda, de meleg az nem volt. Ledőltem egy padra, hogy majd alszom, de nem nagyon sikeredett a dolog, úgyhogy felszálltam a 4.50-es fehérvári vonatra, ahol nagyon jó volt a fűtés. Nyolc óra tájban érkeztem meg Székesfehérvárra, hogy átszálljak az első IC-re, de a MÁV itt nem volt nagyon a toppon és nem érzett rá, hogy most melyik vonat is akar bejönni először, ami a helyjegy miatt nem egy szerencsés dolog. Na mindegy. Azért valahogy csak hazaértem.

Mindenkinek ajánlom az Örs vezér téri Csemege Julius Meinlt, ahol Stahl Judit szakácskönyvet lehet nyerni. A szerencsekerékhez sorban állók hada igen rendhagyó látványosságnak számít.

December 1-én a Filterben egy önálló esttel kedveskedünk a nagyközönségnek.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madafaka.blog.hu/api/trackback/id/tr5233841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andro 2007.11.19. 21:00:00

hello!
a cikk írójához szeretném azt a kérdést intézni, hogy a shanti zenekarban mit érzékelt "zsidó etűdnek"? előre is köszönöm a választ
androvicz gábor
shanti ska tones

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2007.11.19. 21:20:44

szevasz!

a macskajajt illetlenség lenne ide sorolnom de de. valahol a koncert első harmadában volt egy szám, meg lehet még egy. igazából nem tudom, de ez maradt meg főként. azér belátható, hogy ezt így elég nehéz belőnöm :o)

a lényeg, hogy a ska lüktetését nem fedeztem föl benne.

amúgy rengeteget fejlődött a dobos tavalyhoz képest, viszont volt egy duettje, ami azé volt rossz, mert unottan sehogyse énekelt és szegény lány kiköpheti a tüdejét, de akkorse tudja egyedül elvinni azt a számot.

de tényleg százszor jobbak voltatok, mint tavaly.

andro 2007.11.20. 01:03:11

szerintem egyébként mindannyian rengeteg hibát követünk el koncerteken, csak van olyan poszt ahol ezt jobban ki lehet hallani (ld. dob, ének). mindegyikünk igyekszik ezt a jó zenét JÓL csinálni. csak hát idő kell hozzá. a macskajaj elsősorban a balkáni hangulat miatt került be a repertoárba, mert szeretjük és kész (ellenben a zsidózást, ami manapság sajnos nagy divat :S) :D egyébként nekem személy szerint tetszik a beszámolód, és a negatív dolgok is építő jellegű kritikának vesszük. ha pedig összességében tetszett, annak meg pláne örülünk. remélem még találkozunk valamelyik koncertünkön! mi pedig igyekezni fogunk :)
androvicz gábor
shanti ska tones

roli(shanti) 2007.11.20. 09:28:59

hi!én vagyok a shanti dobosa.köszönöm h észrevetted h fejlődtem.szerintem mondjuk nem sokat de a boldoguláshoz elég.csak azért írok h ne hogy azt hidd h én azt hiszem magamról h jó dobos vagyok,mert tudom nagyon jól h nem sőt.de az összes hibánk ellenére az emberek táncolnak a koncertjeinken és nekünk ez a lényeg,hisz nekik játszunk.de persze mindent elkövetünk a jövőben(és eddig is azon voltunk)h olyan embereknek is tetszetős legyen,akik értenek valamit a zenéhez.amikor először írtál rólunk,akkor a zenekar kb. fél éves volt,és tudom h nem volt jó.szal mi nem abba ringatjuk magunk h a jóról kezdtük és mindig csak mégjobb lesz.a zsidózást meg télleg hagyjuk szerintem olyan embereknek akiket ez érdekel vagy érintettek.de jó lenne tudni melyik számra gondolsz.legalább színes a tracklist:)egy zsidós,egy jamaicai,egy szerb.....
de kösz h legalább őszintét írtál.

Silver (17) 2007.11.20. 16:20:42

Szia Mutterficker!

Köszönjük a beszámolót, de miafaszom ez a zsidó dolog? Miért ne játszhatna egy ska zenekar (akár) zsidó zenét is, vagy bármit, ami tetszik neki pl. a KOC is játsza a börtön ablakában-t, ami köszönőviszonyban sincs a ska muzsikával... Szóval hagyjuk meg az alkotói szabadságot a zenekaroknak, abból csak jó dolgok sülhetnek ki. Amúgy max riszpekt a Shanti zenekarnak!!! Srácok nagyon jól haladtok, csak így tovább!

roli 2007.11.20. 17:36:24

köszi silver.igyexünk.head up.

Ede (20) - VII. 2007.11.20. 18:53:45

Jó ez a beszámoló Béla... de csak mert a leves is benne van :D
Szerintem a zsidózás kicsit fel van fújva... mert a zsidó etűd értelmezésem szerint nem arra utal, hogy bárki is az volna(és ha az akkor meg mi van...)
... vannak ugye izraelita stílusok pl:klezmer...tudjátok
De az végképp igaz Silver,hogy mindenki azt játsszon amit akar, és ahogyan tud.. akár HC-t is tolhattatok volna Srácok.
Én mindenesetre táncoltam (mármint Ede táncon kívül), ami nagy szó...

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2007.11.20. 19:24:28

Silver. De a KOC az nem is ska zenekar :o)

Ede. tényleg a stílusra gondoltam és a levest direkt miattad írtam bele :o)

de ha már itt tartunk. miért van az, hogy a ska/reggae zenekarok kedvelt témája az ószövetség? tudja valaki, hogy ez honnan jön? mi atörténeti háttér?

Silver (17) 2007.11.21. 19:55:01

A kérdésedre a válasz röviden - tömören:
hu.wikipedia.org/wiki/Raszta_kult%C3%BAra

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2007.11.21. 22:33:27

köszönöm :o) ez kellőképp kimerítő volt.

Dan 2007.11.22. 21:17:32

kifojólag, mi?
süti beállítások módosítása